Analisis Daya Saing Ikan Olahan Indonesia di Pasar Internasional
Abstract
Liberalization has big impact on the growing economy of the country, one of the forms of liberalisation is export. Export is the trade activity carried out between nations. Furthermore, in the carrying out export activity a commodity must have the competitiveness to be able to reach market share. This study aims to determine the level of comparative advantage and the growth stage of preserved fish commodities Indonesia in the international market in 2010-2020. The data used are secondary data obtained from the publication United Nations COMTRADE (UN COMTRADE). Analysis methods used are revealed symmetric comparative advantage (RSCA) to measure the level of competitiveness commodities, and trade specialization index (TSI) to determine the growth stage of commodities. The results of this study are two preserved fish commodities has sufficient competitiveness in the international market and two preserved fish commodities reached of the maturity stage.
Liberalisasi memiliki dampak yang besar bagi pertumbuhan ekonomi suatu negara, salah satu bentuk hadirnya liberalisasi adalah ekspor. Ekspor adalah kegiatan perdagangan yang dilakukan antar bangsa, lebih lanjut dalam melakukan kegiatan ekspor suatu komoditas harus memiliki daya saing agar mampu mencakup pangsa pasar. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui tingkat keunggulan komparatif serta tahap pertumbuhan komoditas ikan olahan Indonesia di pasar internasional pada tahun 2010-2020. Data yang digunakan dalam penelitian ini adalah data sekunder yang diperoleh dari publikasi United Nations COMTRADE (UN COMTRADE). Metode analisa yang digunakan adalah revealed symmetric comparative advantage (RSCA) untuk mengukur tingkat daya saing komoditas, dan indeks spesialisasi perdagangan (ISP) untuk mengetahui tahap pertumbuhan komoditas. Hasil penelitian ini adalah dua komoditas ikan olahan memiliki daya saing yang cukup di pasar internasional dan dua komoditas ikan olahan sudah mencapai tahap akhir (tahap kedewasaan).
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Andrew Maule. (1996). Some Implications of AFTA for Thailand: A Revealed Comparative Advantage Approach. In Source: ASEAN Economic Bulletin (Vol. 13). Southern Philippines: Institute of Southeast Asian Studies. Retrieved from Institute of Southeast Asian Studies website: http://www.jstor.org/stable/25770624
Ahmad Rofiqie. (2018). Analisis Pengendalian Kualitas Cacat Produk Kaleng Sarden 155 Gram dengan Metode Statistical Process Control (SPC). 9. Retrieved from http://repository.unej.ac.id/handle/123456789/88513
Amelia, D. (2016). Keunggulan Kompetitif Produk Indonesia Memasuki Pasar Internasional. Jurnal Ekonomi, 19, 73 Padang. Retrieved from http://ojs.itbhas.ac.id/index.php/JE/article/view/9
Arthatiani, F. Y. (2020). Strategi Pengendalian Impor Mackarel sebagai Bahan Baku Usaha Pemindangan. Jurnal Kebijakan Sosial Ekonomi Kelautan dan Perikanan, 10 (1), 39. https://doi.org/10.15578/jksekp.v10i1.8622
Budiyanti, E. (2017). The Impact of Trade Liberalisation on Economic Growth in Indonesia. Jakarta. Retrieved from http://jurnal.dpr.go.id/index.php/kajian/article/view/1497
Bintang. (2021). Trade Analysis of 10 RCEP Member Countries Plus India: Have They Been Competing? Jurnal Ilmu Ekonomi, 2, 104. Retrieved from http://jurnal.unsil.ac.id/index.php/welfare
Comtrade. (2022). Value Eksport. Retrieved from U. Comtrade website: https://comtradeplus.un.org/TradeFlow?Frequency=A&Flows=X&CommodityCodes=TOTAL&Partners=0&Reporters=all&period=2021&AggregateBy=none&BreakdownMode=plus
Comtrade. (2022). Trade Flow Export Fish Chilled, Fillet, Preserved Indonesia to World, from UN Comtrade website: https://comtradeplus.un.org/TradeFlow?Frequency=A&Flows=X&CommodityCodes=0302&Partners=0&Reporters=360&period=all&AggregateBy=none&BreakdownMode=plus
Elisyamedita, M. (2019). Peran dan Tanggung Jawab BPOM terhadap Produk Makanan (dari Ikan) Kalengan Bercacing di Kota Semarang. DIPONEGORO LAW JOURNAL, 8(8), 555.
Kementerian Perdagangan Republik Indonesia. (2008). Indeks Spesialisasi Perdagangan (ISP), from Kemendag.go.id website: https://www.kemendag.go.id/addon/isp/#:~:text=Indeks Spesialisasi Perdagangan (ISP) digunakan,menjadi negara eksportir atau importir.
Kementerian Perdagangan. (2014). Warta Ekspor. Warta Ekspor: Ikan dan Produk Ikan, pp. 4–7. Retrieved from https://djpen.kemendag.go.id/app_frontend/admin/docs/publication/4851421056944.pdf
KKP. (2021). Peraturan Menteri Kelautan dan Perikanan Republik Indonesia. Indonesia. Retrieved from https://jdih.kkp.go.id/peraturan/3fe12-2021kepmen-kp54.pdf
KKP. (2021). Statistik Ekspor Hasil Perikanan Tahun 2016-2020. Kkp.Go.Id, 26.
Laursen, K. (2015). Revealed Comparative Advantage and the Alternatives as Measures of International Specialization. Eurasian Business Review, 5(1), 99–115. https://doi.org/10.1007/s40821-015-0017-1
Nurozy. (2012). Kinerja Daya Saing Produk Perikanan Indonesia. Buletin Ilmiah Litbang Perdagangan, 6 (Keunggulan Komparatif), 91–92. Retrieved from http://jurnal.kemendag.go.id/index.php/bilp/article/view/139
Risna Yusuf. (2017). Peluang Pasar Ekspor Tuna Indonesia: Suatu Pendekatan Analisis Bayesian. Jakarta Utara. Retrieved from http://ejournal-balitbang.kkp.go.id/index.php/jkse/article/view/5746/5433
Subhechanis Saptanto. (2011). Daya Saing Ekspor Produk Perikanan Indonesia di Lingkup ASEAN dan ASEAN-China. J. Sosek KP (Vol. 6). Jakarta. Retrieved from http://ejournal-balitbang.kkp.go.id/index.php/sosek/article/view/5754/4989
Suharsih, S. (2012). Daya Saing Produk Ekspor di Era Perdagangan Bebas. Jurnal Ekonomi dan Studi Pembangunan (Vol. 13). Yogyakarta. Retrieved from https://journal.umy.ac.id/index.php/esp/article/view/1246
DOI: https://doi.org/10.37058/wlfr.v3i2.5686
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2023 WELFARE Jurnal Ilmu EKonomi
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________
____ ____
__________________________________________________________________________________________________________________________________________