PEMAHAMAN SAK EMKM, SOSIALISASI LAPORAN KEUANGAN DAN PENERAPAN SAK EMKM DENGAN MODERASI UKURAN USAHA

Vianastasia Adryant, Maria Rio Rita

Abstract


The purpose of this study was to determine the effect of understanding SAK EMKM, socialization of financial statements in implementing SAK EMKM with business size as a moderating variable. This research is motivated by the phenomenon of the application of SAK EMKM by SMEs which is still limited due to the lack of knowledge and understanding of these rules and their benefits for businesses. Primary data were obtained through surveys of MSME owners in the Salatiga food and beverage sector in 4 (four) sub-districts in Salatiga including Sidorejo, Argomulyo, Tingkir and Sidomukti sub-districtswho have received socialization on financial reports. The data is then processed using a moderated regression analysis (MRA). The results of this study prove that 1.) SAK EMKM understanding has a positive effect on the application of SAK EMKM; 2.) the socialization of financial statements has a significant positive effect on the application of SAK EMKM; 3.) business size does not moderate the understanding of SAK EMKM on the application of SAK EMKM.


Keywords


Understanding of SAK EMKM; Socialization of Financial Report; Firm Size; Application of SAK EMKM;

References


Asrori, & Charisma, F. (2019). Analisis Penyajian Laporan Keuangan Usaha Kecil Berbasis Technology Acceptance Model ( TAM ) dengan Ukuran Usaha sebagai Variabel Moderasi. JRKA, 5, 1–10.

Badria, N., & Diana, N. (2018). Persepsi Pelaku UMKM Dan Sosialisasi SAK EMKM Terhadap Diberlakukannya Laporan Keuangan Yang Berbasis SAK EMKM 1 Januari 2018. Journal of Chemical Information and Modeling, 55–66. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004

DSAK Ikatan Akuntan Indonesia. (2016). Standar Akuntansi Keuangan Entitas Mikro, Kecil, dan Menengah. Sak Emkm, (4), 1–64. Retrieved from http://russellbedford.co.id/foto/Newsletter Russell Bedford SBR Edisi No. 4, 2017.pdf

goukm. (2018). SAK EMKM, Menilik Standar Akuntansi untuk UMKM Rancangan IAI. Retrieved from goukm.id website: https://goukm.id/sak-emkm/

Haryanto, F. (2018). Kuliner Memberikan Peranan Penting Dalam Memberikan Pengalaman Wisata Berkualitas. Retrieved from www.brilio.net website: https://www.brilio.net/jalan-jalan/mengangkat-perekonomian-lewat-destinasi-kuliner-jadul-dan-ndeso-181011m.html.

J.Mandey, M., Saerang, D. P. ., & J.Pusung, R. (2018). Studi Kualitatif Tentang Manfaat Dan Kerugian Dalam Penyusunan Laporan Keuangan Pada UD Mitra Pelita. 13(2), 589–598.

Marhijanto, B. (1995). Kamus lengkap bahasa Indonesia populer. Retrieved February 3, 2020, from Surabaya: Bintang Timur website: ex.php/pgsd/article/view6550

Meidiyustiani, R. (2016). Pengaruh Pendidikan Pemilik, Pemahaman Akuntansi, dan Motivasi Pemilik Terhadap Penerapan Standar Akuntansi Keuangan Untuk Entitas Tanpa Akuntabilitas Publik (SAK ETAP). Jurnal Wirausahawan, 1(01), 13–27.

Misotoh, E., & Widayanti, R. (2015). Pengaruh Sosialisasi, Tingkat Pemahaman, Motivasi, Kepribadian Terhadap Penerapan SAK ETAP Di Kampoeng Batik Laweyan Solo. Jurnal Paradigma, 12(02), 179–187.

Mulyaga, F. (2016). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Implementasi Standar Akuntansi Keuangan Entitas Tanpa Akuntabilitas Publik pada UMKM. Skripsi . Universitas Negri Semarang, 1–178.

Mulyani, S. (2014). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Kualitas Laporan Keuangan Pada UMKM Di Kabupaten Kudus. 11(2), 137–150.

Natsir, S., Sukirman, A. S., & Gunawan, A. (2019). Penyusunan Sak Emkm Pada Sentra Mebel Antang. Jurnal Riset Terapan Akuntansi, 3(1), 1–15.

Pratiwi, N. B., & Hanafi, R. (2016). Analisis Faktor Yang Mempengaruhi Penerapan Standar Akuntansi Keuangan Entitas Tanpa Akuntabilitas Publik (Sak Etap) Pada Usaha Mikro Kecil Dan Menengah (Umkm). Jurnal Akuntansi Indonesia, 5(1), 79–98.

Purwanti, E. (2017). Analisis Pengetahuan Laporan Keuangan Pada UMKM Industri Konveksi Di Salatiga. Among Markati, 10(20), 55–72.

Putra, Y. M. (2018). Pemetaan Penerapan Standar Akuntansi Keuangan EMKM Pada UMKM Di Kota Tangerang Selatan. Jurnal Profita, 11(2), 201–217. https://doi.org/10.22441/profita.2018.v11.02.004

Rafiqa, F. (2018). Analisis Tingkat Pemahaman dan Tingkat Kesiapan UMKM dalam Imlementasi SAK EMKM dalam Pelaporan Keuangan di Kota Padang. 1–89. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004

Rosa, A. (2018). Tingkatkan Daya Saing Pelaku UMKM Salatiga diminta Inovatif. Retrieved November 23, 2019, from Sindonews.com website: https://ekbis.sindonews.com/read/1351842/34/tingkatkan-daya-saing-pelaku-umkm-salatiga-diminta-inovatif-1541330293

Rudiantoro, R., & Siregar, S. V. (2012). Kualitas Laporan Keuangan Umkm Serta Prospek Implementasi SAK ETAP. Jurnal Akuntansi Dan Keuangan Indonesia, 9(1), 1–21. https://doi.org/10.21002/jaki.2012.01

Sariningtyas, P., & Diah, T. (2011). Standar Akuntansi Keuangan Entitas Tanpa Akuntabilitas Publik Pada Usaha Kecil dan Menengah. 1(1), 90–101.

SBR, T. K. P. R. B. (2017). SAK (Standar Akuntansi Keuangan Entitas Mikro, Kecil, Dan Menengah). Sak Emkm, (4), 1–3.

Soraya, E. A., & Mahmud, A. (2016). Faktor- Faktor Yang Mempengaruhi Kebutuhan Standar Akuntansi Keuangan Entitas Tanpa Akuntabilitas Publik. Accounting Analysis Journal, 5(1), 1–8. https://doi.org/10.15294/aaj.v5i1.9761

SPA FEB UI. (2019). No Title. Retrieved July 1, 2020, from https://spa-febui.com/akuntansi-sebagai-pengiring-keberlangsungan-umkm/#:~:text=Penyusunan laporan keuangan dengan menerapkan,lebih akurat dengan basis akrual.




DOI: https://doi.org/10.37058/jak.v15i2.1883

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2021 JURNAL AKUNTANSI

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Creative Commons License
Jurnal Akuntansi by Jurusan Akuntansi Fakultas Ekonomi dan Bisnis Universitas Siliwangi is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://jurnal.unsil.ac.id/index.php/jak.

Jurnal Akuntansi Visitor Counter JAK Stats